Javea - Spanje ‘Een plaats om van te houden’

Foto's van Javea

Meerdere foto's van Javea vindt u hier.

 

Ligging

Javea is een authentiek vissersdorp.  Het is gelegen in Spanje aan de Costa Blanca, op het meest oostelijke punt van het Iberische schiereiland, recht tegenover Ibiza.  Javea ligt op ongeveer 90 km afstand van de luchthaven van Alicante en zo’n 100 km van de luchthaven van Valencia. Het is een uitgestrekt heuvelachtig gebied. Momenteel heeft Javea ongeveer 28.000 inwoners. 

 

Toeristische visie

Naast de unieke ligging aan de Costa Blanca en haar typische spaanse charme is Javea een dorp dat door het gemeentelijk beleid bewust ook dorp blijft. Geen hoogbouw, geen, massatoerisme, maar pure authenticiteit.

In Javea heeft de lokale bevolking een goede balans gevonden tussen toerisme en eigen welzijn. Kortom, Javea is een plek waar mensen wonen en vakantie vieren, die van privacy maar ook van gezelligheid houden en het massale willen mijden.

 

Geschiedenis

De geschiedenis van Javea , of Xabia (in het Valenciaans), gaat vele eeuwen terug. De eerste bewijzen van bewoning van het gebied zijn zelfs 16.000 jaar oud en zijn terug te vinden in de grotten van de imposante berg Montgó in de vorm van wandtekeningen.  

Javea is opgedeeld in drie verschillende gebieden, het oude dorp (El Pueblo), de haven (El Puerto) en El Arenal.  Deze laatste streek is het gebied rond het zandstrand van Javea, waar ook de meeste vakantie appartementen te vinden zijn.   Het oude deel van Javea is niet veel veranderd over de afgelopen eeuwen en men vindt er nog steeds traditioneel gebouwde huizen rond typisch spaanse pleintjes. De haven van Javea is aangelegd in 1871 en er werd met name in rozijnen gehandeld. Na het instorten van deze markt, verviel de eens zo grote haven tot een klein vissershaventje. Later is deze haven, met dank aan het toenemend toerisme, uitgebreid met een jachthaven. 

El Arenal (het zandstrand) is de wandelboulevard van Javea. Hier vindt men dan ook vele restaurants, levendige bars, winkels en enkele discotheken die tot in de vroege uurtjes open blijven.  

 

Stranden van Javea

De prachtige stranden van de 25 kilometer lange kust van Javea bestaan voornamelijk uit kiezel- en rotsstranden. Bijvoorbeeld de stranden La Grava en Cala Blanca, die zich uitstekend lenen voor het beoefenen van watersporten zoals jetskiën, windsurfen en kanoën. De kleine baaitjes Portitxol en Tangó met kiezel-stranden zijn ideaal om te snorkelen en te duiken. El Arenal is het zandstrand van Javea en biedt naast de eerder genoemde restaurants en bars ook andere faciliteiten. Zo zijn er speelplaatsen voor kinderen, volleybalnetten en kan men er jetski´s en boten huren. Maar laten we vooral niet de vele andere stranden van Javea vergeten: El Pope, Ambolo, La Granadella, Muntanyar en Cala la Sardina.  

 

Bezienswaardigheden

Javea kent twee kerken die het bezichtigen waard zijn. Iglesia de San Bartoleme is gebouwd in de 12e eeuw en is een voorbeeld van de laat-Gotische stijl. Santa Maria de Loreto is gebouwd in 1967 en heeft een erg ongebruikelijk ontwerp. Van binnen heeft het plafond de vorm van de onderkant van een schip. Dit is omdat de kerk is opgedragen aan de weldoender/ heilige van de vissers in Javea , La Virgin Santa de Loreto. 

Soler Blasco is het archeologische museum in de oude stad van Javea en biedt een rijkdom aan informatie over de Iberische geschiedenis van de Costa Blanca.

Daarnaast kent Javea vele mooie plekken met prachtige uitzichten en lokale bezienswaardigheden.

 

Feesten in Javea

 

Javea is een hoek van Spanje bekend om zijn gastvrijheid, veel feesten en levendige markten. De kans is groot dat er een feest is in één van de plaatselijke dorpen, dus het is altijd de moeite waard een bezoek te brengen aan de Javea fiesta kalender.
 
Het feest van San Juan (de patroonheilige van Javea) is het belangrijkste feest van het jaar. De hele stad viert mee.  Lokale koks koken een reuze paella in de straat waar iedereen, die kennis wil maken met de authentieke Valenciaanse keuken, gratis mag meeproeven. 
De inwoners van kleden zich in hun nationale klederdracht en dansen tot laat in de avond met live muziek van lokale bands. Er is altijd een spectaculair vuurwerk dat wordt gevolgd door het verbranden van een reus papiermaché standbeeld midden op het dorpsplein.
 

Klimaat

Daarnaast Javea is een ideale plek.  Vanwege zijn bergachtige omgeving is Javea beschermd tegen wind vanuit het binnenland, met als gevolg dat de stad één van de aangenaamste klimaten heeft volgens de WHO.

 

Gemiddelde klimaatgegevens Javea  

maand

dagtemp in ºC

zonne-uren

per dag

Januari

15 - 20

6

Februari

16 - 20

6

Maart

16 - 22

7

April

18 - 23

8

Mei

20 - 26

10

Juni

24 - 28

12

Juli

25 - 30

12

Augustus

26 - 34

10

September

24 - 30

9

Oktober

20 - 26

7

November

16 - 23

6

December

15 - 22

5

 

 

 

 

 

 
 

Gebruikerslogin

Weerbericht - Javea

Javea

Onbewolkt
  • Onbewolkt
  • Temperatuur: 25 °C
  • Wind: west, 9.3 km/h
  • Luchtdruk: 1013 hPa
  • Zicht: 10 km
  • Zonsopgang: 05:54
  • Zonsondergang: 20:22
Weerrapport van:
za, 20/07/2024 - 02:00